Slovenski knjižni sejem

Slovenski knjižni sejem

35. Slovenski knjižni sejem, 26. 11.–1. 12. 2019


Častna gostja letošnjega knjižnega sejma je Evropa, kar pomeni, da bo sejem gostil veliko znanih pisateljev 'stare celine'.

Program Evropa v fokusu skupaj pripravljata zveza kulturnih inštitutov v Sloveniji (EUNIC) in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji. Obiskovalce sejma vabimo, da v skupnem programu in razstavnem prostoru Evropa v fokusu doživijo edinstveno značilnost sodobne Evrope – njeno kulturno raznolikost in univerzalnost v enem. Literarne programe so pripravili člani skupine EUNIC Slovenija, ki združuje evropske kulturne inštitute v Ljubljani, in nekatera partnerska veleposlaništva.

Z nami bodo Jack Harte, pod pokroviteljstvom Veleposlaništva Irske, Róbert Farkas, madžarski grafični umetnik, ilustrator in pisatelj, ki ga je povabil Balassijev inštitut, Kulturni center Veleposlaništva Madžarske, Ana Marwan, v Murski Soboti rojena pisateljica, ki piše kratke zgodbe, romane ter pesmi in sicer v nemškem in slovenskem jeziku. Ana Marwan se je odzvala povabilu Avstrijskega kulturnega foruma, medtem ko je Véronique Olmi, francosko pisateljico, avtorico več kritiško pohvaljenih gledaliških iger, kratkih zgodb in romanov povabil Francoski inštitut v Ljubljani. José Morella, španski pesnik, pisatelj in prevajalec pa je bil povabljen s strani Veleposlaništva Španije. Pisateljica, založnica in režiserka Elisabetta Sgarbi se kot gostja Italijanskega inštituta za kulturo v Cankarjev dom po treh letih vrača s pomembnim dokumentarnim filmom, kjer se preko pričevanj velikih intelektualcev in umetnikov z obmejnega področja postopno približuje slovenski kulturi. Nemka Sibylle Berg, gostja Goethe-Instituta Ljubljana, je pisateljica, dramatičarka in kolumnistka, prejemnica številnih nagrad in priznanj, letos nagrade Nestroy za najboljše dramsko delo in švicarske knjižne nagrade. Avtor, dramatik, pripovednik in esejist in letošnji prejemnik nagrade Georga Büchnerja Lukas Bärfuss, bo gost na 35. Slovenskem knjižnem sejmu pod pokroviteljstvom Veleposlaništva Švice, Jan Carson, severnoirska pisateljica ter vodja delavnic za pisanje in umetniško-socialnih projektov, letošnja dobitnica nagrade Evropske unije književnost za Irsko, pa se je odzvala vabilu British Councila.

Seveda se bo poleg pogovornih panelov z avtorji dogajalo veliko več – med drugimi tudi okrogla miza založnikov, kjer bodo gostje Sabine Wespieser iz Francije, Bottega Errante Edizioni iz Italije, Otto Müller Verlag iz Avstrije in Vivandra kiadó iz Madžarske; okrogla miza literarnih kritikov - Tomás Albaladejo iz Španije in Denis Scheck iz Nemčije, Italijanski kulturni center pa bo predvajal film z naslovom »L'altrove piu vicino«. Manjkala ne bo niti glasba – v soboto, 30. novembra, bodo nastopili mednarodno znani glasbeniki, ki so se za to enkratno priložnost združili pod imenom Adam Klemm Banda, in zaigrali tradicionalne skladbe držav, iz katerih so na 35. Slovenski knjižni sejem prispeli povabljeni gostje programa Evropa v fokusu, v jazzovskem aranžmaju.

Na razstavnem prostoru Evropa v fokusu boste dobili informacije o projektu Evropske komisije #EUandME, si ogledali kratke filme, se s predstavniki evropskih kulturnih inštitutov ter veleposlaništev pogovarjali o evropski literaturi in zapisali svoje misli o Evropi. Na voljo bodo aktualna dela iz različnih evropskih držav. Na razstavnem prostoru Evrope v fokusu si boste lahko ogledali kratka filma EUandME „Ključ” v režiji Valérie Müller in Angelina Preljocaja ter „the Shape” belgijskega režiserja Jaca Van Dormaela.

Svoboda misli in izražanja, spoštovanje temeljnih pravic in enakost so dragocene temeljne vrednote, na katerih je zgrajen evropski projekt, svoboda gibanja pa ena bistvenih pridobitev Evropske unije. In kaj EU, njene vrednote in pridobitve danes pomenijo generaciji milenijcev? Z Evropo v fokusu se vključujemo v vseevropsko kampanjo #EUandME, ki želi izboljšati ozaveščenost mladih Evropejcev o EU, jim pomaga razumeti vlogo EU v njihovem življenju, saj se jih večina ne zaveda ali pa jih jemlje kot samoumevne. Po drugi strani kličejo k spremembam v družbi. Zato Evropa v fokusu odpira tudi dialog z mladimi. Z uglednimi evropskimi intelektualci, kritiki in založniki se bomo pogovarjali o tem, kakšna je in naj bo vloga literature v digitalni dobi, kako se spreminja naše uživanje književnih del, dojemanje svobode misli in izražanja, demokracije, odnosa do avtorstva in intelektualne lastnine in kako jih ohraniti. V sklopu knjižnega sejma pa Evropska komisija pripravlja prevajalsko delavnico za mlade udeležence evropskega tekmovanja v prevajanju Juvenes Translatores.