Se vidimo

Europe Readr: "Moja bralna soba" ob svetilniku v Izoli

Digitalna platforma Europe Readr s sloganom „Odpri knjigo za boljšo prihodnost“ med predsedovanjem Slovenije Svetu EU približuje bralcem po vsem svetu aktualna družbena vprašanja. Spodbuja razmislek o tem, v kakšnem svetu želimo živeti. Številni spremljevalni dogodki po svetu spodbujajo vzpostavitev javnih prostorov za branje in izmenjavo idej o svetu prihodnosti.

V Sloveniji je Univerza v Ljubljani skupaj s partnerji pripravila umetniško inštalacijo »Moja bralna soba« ob svetilniku v Izoli. Ideja prostorske umetniške inštalacije sledi konceptu knjižnice pod krošnjami: knjige pod drevesi, na dvoriščih in v parkih postajajo del poletne urbane infrastrukture.

Pri projektu so sodelovali študenti z različnih področij prostorskih, umetniških in tehničnih študijev in se učili skozi delo. Cilj je, da projekt pospeši trajno zavedanje o kakovosti življenja, ki presega potrošnjo in potrošniški tempo, in spodbudi potrebo po branju in pridobitvi znanja. V »Moji bralni sobi«, ki jo bodo odprli v sredo, 7. julija, ob 18.00, se bo vse do konca septembra zvrstilo več zanimivih dogodkov za vse generacije, ki jih organizirajo lokalni akterji in nacionalni inštituti za kulturo EU, združeni v EUNIC Slovenia.

Umetniško strukturo bodo odkrili župan Izole Danilo Markočič, poslanec Državnega zbora Felice Žiža, državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Gašper Dovžan, predsednik združenja EUNIC Slovenia Andreas Pawlitschek in izr. prof. dr. Alenka Fikfak s Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Dogodek bo pospremil No Borders Trio.Več informacij o projektu najdete na spodnji povezavi: https://europereadr.eu/Ključniki na družbenih medijih: #EuropeReadr, #EUNIC_SI