Literarni sprehod po Evropi

Literarni sprehod po Evropi

Torek, 9. maj 2022

Že nekaj let zapored ob dnevu Evrope v družbi kulturnih inštitutov, združenih v EUNIC Slovenia (European Union National Institutions for Culture) vabimo na kratek sprehod po literarni Evropi.

Ob letošnjem prazniku so literarne ustvarjalke in ustvarjalci iz 7 evropskih držav prek spleta pozdravili in brali odlomke iz svojih knjig v izvirnih jezikih. Večina knjig je izšla tudi v slovenščini, tako so branja z različnih koncev Evrope spremljali podnapisi s prevodi slovenskih založb. Svoja branja so avtorice in avtorji pospremili s kratkim razmišljanjem o Evropi in svetu, ki ga vse težje razumemo in v njem mirno živimo.

S seboj na pot nas tokrat vabijo avtorice in avtorja:

  • CHRISTELLE DABOS (Francija/Belgija), ki je brala odlomke iz knjige Zrcalka II: Izginotja na Mesečini (Sanje, 2019), prevod Živa Čebulj
  • CAROLINA CHUTTI (Avstrija), ki je brala iz svoje knjige Nekoč sem hodila po mehki travi (Miš, 2020), prevod Tina Štrancar
  • ROBERT FARKAS (Madžarska), ki je bral iz knjige Moja prva knjiga o vesolju (Miš, 2019), prevod Maja Likar
  • DANA GRIGORCEA (Švica), ki je brala iz svoje knjige Dama z magrebskim psičkom (prevod Tine Štrancar, Nataše Bauman, Dominike Mencin, Tine Reščič, Mateje Softić in Tine Toličič pod mentorstvom Tine Štrancar bo izšel 2022 pri JSKD)
  • MARGARITA YAKOVENKO (Španija), ki je brala iz svoje knjige Desencajada (Črna ovca) (prevoda v slovenščino še ni)
  • COLUM McCANN (Irska), ki je bral odlomek svoje knjige Naj se širni svet vrti (Sanje, 2010), prevod Alenka Ropret
  • MOJCA KUMERDEJ (Slovenija), ki je brala iz svoje knjige Gluha soba (Goga, 2022)


Vodnikova domačija letošnji, četrti Sprehod po literarni Evropi pripravlja v sodelovanju s/z: Francoskim inštitutomv Sloveniji, Avstrijskim kulturnim forumom, Lisztovim inštitutom – Madžarskim kulturnim centrom Ljubljana ter Veleposlaništvom Švice, Veleposlaništvom Španije in Veleposlaništvom Irske. Bralcem in bralkam Knjižnice pod krošnjami – enota park Tivoli bodo sodelujoči podarili knjižna dela, po katerih se bomo na dan Evrope sprehajali.