Dnevi poezije in vina

Dnevi poezije in vina

Literarni večer v okviru 24. mednarodnega pesniškega festivala Dnevi poezije in vina


26. avg. 2020 20:30

Pesniško branje petih mednarodno uveljavljenih pesnikov Pod krošnjami dreves bodo z branjem žive poezije nastopili: pesnice Ariel Spigler iz Francije, Gaia Ginevra Giorgi iz Italije, Sonja Harter iz Avstrije, pesnica in pisateljica Krisztina Tóth iz Madžarske ter pesnik Mikael Vogel iz Nemčije. Njihova poezija bo zazvenela v najčistejših tonih izvirnika, ki ga bomo poslušali ob prevodnem branju v slovenskem jeziku. Program bo povezovala Manca G. Renko.

Tudi to poletje bodo priznani pesniki iz desetih držav sveta na Ptuju, v Ljubljani in v drugih krajih Slovenije s poezijo in glasbo nastopili na številnih dogodkih 24. mednarodnega pesniškega festivala Dnevi poezije in vina. Eden najprestižnejših in najodmevnejših mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, ki bo letos potekal med 26. in 29. avgustom, že leta združuje pesniško besedo in promocijo najodličnejšega slovenskega vina.

Osrednji imeni bosta italijanska pesnica Patrizia Cavalli ter škotski pesnik in pisatelj John Burnside. Odprto pismo Evropi bo tokrat napisala in na Ptuju prvič prebrala madžarska pesnica in prozaistka Krisztina Tóth. Program sestavlja več kot šestdeset dogodkov na Ptuju in v številnih drugih mestih. Pesniška branja in dvoboji, brezplačne delavnice za najmlajše, dogodki za starejše, umetniške instalacije, glasba in fotografija bodo za nekaj festivalskih dni prevzeli Ptuj. Festival vrhunske mednarodne poezije, glasbe, izbranega slovenskega in tujega vina se bo začel s tradicionalnimi Večeri pred dnevi, ki bodo na Ptuju letos v znamenju poezije in orkestralne glasbe mladih, v Ljubljani pa se bomo prepustili pesniškemu branju petih mednarodno uveljavljenih pesnikov.

V sodelovanju z založbo Beletrina in mrežo nacionalnih kulturnih inštitutov Evropske unije (EUNIC)